ontdek de kick van karate!

'isshin dojo biedt kwaliteit en plezier in de beoefening van uw vechtsport'


isshin dojo meppel
 
 

©2024 isshin fullcontact karate dojo

 
isshin mitsu tomo

Mitsu Domo

De domo of tomoe is een shintoïstisch teken dat je veel terugziet bij budodiscipines. Je zou het de Japanse triskel kunnen noemen, de drie-eenheid in de mens. Het zijn drie druppels in een cirkel die samen Mens, Hemel en Aarde symboliseren. Leven, dood en wedergeboorte. Je kunt echter ook een sterachtige vorm zien met drie mesbladen. Het is maar hoe je kijkt. Een geluks- en beschermsymbool.


shin, kokoro

Shin ('Kokoro')

Shin is van oorsprong een Chinees teken. Het wordt ook uitgesproken als kokoro. Kokoro is een Japans begrip dat 'hart' betekent. Hierbij moet je niet alleen moet denken aan het fysieke hart, maar ook aan onze eigen natuur die zich manifesteert als spirit, ziel en intellect. Body, heart, mind. In full contact karate vaak in één adem genoemd met fighting spirit. Isshin wil overigens zeggen 'Ichi Shin'; één hart.


kyokushinkai kanji

Kyokushinkai

Dit is de traditionele en bekende kyokushin kanji. Er staat 'Samenwerking (of school) van de Uiterste Waarheid (of realiteit)'. De grondlegger Mas Oyama heeft deze kanji ooit zo ontworpen dat het moest doen denken aan een katana (samuraizwaard) die rust in de schede. Het staat voor het ontdekken van de kracht van je ware natuur door middel van gedegen training (renma). In het felle vuur van de harde training wordt de spirit gesmeed.


kanku

Kanku

Het kankuteken komt uit de kata (loopvorm) Kanku. Dit is een gevorderden kata. Op een bepaald punt worden de handen omhoog gevouwen en daar doorheen wordt de hemel aanschouwd. Dat symboliseert dit teken ook. Je ziet daarin het hemelgespante met in het midden een oneindige diepte. Het gehele teken wordt door een cirkel omsloten wat continuïteit en circulariteit weergeeft. Dit teken hoort bij de Kyokushinkai kanji.


kyokushinkai kanji

Shinkyokushinkai

De kanji die gebruikt wordt bij het Shinkyokushinkai karate is een variatie op de oude Kyokushinkai kanji. Na het overlijden van Mas Oyama in 1994 ontstond er gaandeweg toenemende onduidelijkheid (en onmin) over zijn nalatenschap binnen de organisatie. Het oude kyokushinteken werd door anderen geclaimd en kwam onder juridische druk te staan. Het teken 'Shin' -in dit geval met de betekenis van 'nieuw'- werd er daarom in 2003 aan toegevoegd. Zo ontstond een gloednieuwe moderne kanji. Hiermee werd de basis gelegd voor kyokushin met een nieuw en eigentijds elan. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan honderdduizend beoefenaren.


kanku

Kokoro

Zoals de Kanku niet los gezien kan worden van de traditionele Kyokushinkai kanji, zo heeft ook Shinkyokushinkai een vergezellend handelsmerk. Wederom zien we hier een punt gevat in een cirkel. En ook hier wordt het nastreven van Budo--ideologische principes gesymboliseerd. De Kokoro symboliseert eveneens de drieëenheid welke geldt binnen de oosterse krijsgkunsten. Shin Gi Tai, oftewel mens, hemel en aarde. Net als de drie druppels bij de Tomoe. Spirit, kracht en techniek. Als beoefenaar vind je je kracht in de vorm. De vorm die het mogelijk maakt om hemel en aarde met elkaar te verbinden. De mens beweegt zich tussen deze twee werelden.