U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Mitsu Domo

Mitsu Tomoe | Welkom bij Isshin Dojo. Budo Karate training in Meppel, Zuidwest-Drente.

De domo of tomoe is een shintoïstisch teken dat je veel terugziet bij budodiscipines. Het zijn drie druppels in een cirkel die samen Mens, Hemel en Aarde symboliseren. Je kunt echter ook een sterachtige vorm zien met drie mesbladen. Het is maar hoe je kijkt.


Shin/Kokoro

Kokoro | Welkom bij Isshin Dojo. Budo Karate training in Meppel, Zuidwest-Drente.

Shin is van oorsprong een Chinees teken. Het wordt ook uitgesproken als kokoro. Kokoro is een Japans begrip. dat hart (kern, core) betekent. Hierbij moet je niet alleen moet denken aan het fysieke hart maar ook aan onze eigen natuur die zich manifesteert als spirit, ziel en intellect. In kyokushin karate in één adem genoemd met 'fighting spirit'. Isshin wil zeggen: ichi-shin, met één hart.

 


Kanku

Kanku | Welkom bij Isshin Dojo. Budo Karate training in Meppel, Zuidwest-Drente.

Het kankuteken komt uit de kata (loopvorm) 'Kanku'. Dit is een gevorderde kata. Op een bepaald punt worden de handen omhoog gevouwen en daar doorheen wordt de hemel aanschouwd. Dat symboliseert dit teken ook. Je ziet daarin het hemelgespante met in het midden een oneindige diepte. Het gehele teken wordt door een cirkel omsloten wat continuïteit en circulariteit weergeeft. Kyokushin karate kent ook circulaire bewegingen. Van oorsprong hoort dit teken bij de bekende kanji.

Kyokushinkai

Kyokushinkai | Welkom bij Isshin Dojo. Budo Karate training in Meppel, Zuidwest-Drente.

Dit is de traditionele en bekende kyokushin kanji. Er staat  'Samenwerking (of school) van de Uiterste Waarheid (of realiteit)'. De grondlegger Mas Oyama heeft deze kanji ooit zo ontworpen dat het moest doen denken aan een katana (samuraizwaard) dat rust in de schede. Het staat voor het ontdekken van de kracht van je ware natuur door middel van gedegen training. Geen uitdaging wordt uit de weg gegaan om de standvastigheid te testen en karakter te tonen. In het felle vuur van de harde training wordt de spirit gesmeed.

 

Kyokushin Karate


Wie anderen wil verslaan moet eerst zichzelf overwinnen
. Kyokushin(kai) karate is een karatestijl die is ontstaan in de jaren '50 van de vorige eeuw.  'Kyokushin' betekent: de 'Uiterste Waarheid'. De grondlegger van deze stijl is de Koreaanse Japanner Masutatsu Oyama. Door beoefenaars over de gehele wereld inmiddels liefdevol en met respect ‘Sosai’ genoemd. Hij wilde voor zichzelf de ultieme karatestijl ontwikkelen, waar filosofie en praktijk naadloos op elkaar aan zouden sluiten. Ten tijde van zijn leven was er uiteindelijk sprake van één grote internationale organisatie, de Kyokushinkaikan genaamd, waarbij in principe alle beoefenaren van de stijl wereldwijd waren aangesloten. Na zijn overlijden in 1994 viel het grote karaterijk langzaam uiteen in meerdere organisaties en splintergroeperingen. Het Budokarate in de geest van Sosai Masutatsu Oyama is daarbij echter springlevend gebleven.

Oyama Masutatsu, geboren in Korea als Choi Yeong-eui. Grondlegger van het kyokushin karate.Oyama Masutatsu, geboren in Korea als Choi Yeong-eui. Grondlegger van het kyokushin karate.
Kyokushinkai kenmerkt zich door de intensieve training en harde wedstrijdvorm waarbij op full contact regels met elkaar gevochten wordt. Stoten en trappen mogen voluit naar het lichaam gemaakt worden. Stoten naar het hoofd zijn echter verboden, omdat er met blote handen wordt gevochten. Deze regels zijn ooit gaandeweg zo ontstaan gedurende de evolutie van de kyokushinstijl. Mas Oyama kon zich niet meer vinden in het gangbare karate uit zijn tijd en vond dat de nadruk te veel was komen te liggen op technische perfectie en vorm. Hij vergeleek het met dansen en miste het echte gevecht. Fighting spirit en het tonen van een onverzettelijke vastberadenheid zijn een belangrijke leidraad in ’t kyokushin karate. Volharding, geduld en nederigheid maken daarbij iemands karakter compleet. In de technische uitvoering zijn verder drie principes belangrijk: focus langs een denkbeeldige middellijn, snelheid is kracht en actie is gelijk aan reactie.

Sosai Oyama zelf was een beoefenaar van o.a. de Shotokan en Goju-Ryu stijl en een directe student van de grondleggers van deze -inmiddels als klassiek te beschouwen- karatestijlen. Die twee stijlen vormen dan eigenlijk ook een belangrijke grondslag voor het kyokushin karate, dat zijdelings eveneens belangrijke invloeden ondervond van bijvoorbeeld het Engels boksen, judo en Tai-ki-kenpo. Taikiken is gebaseerd op een van oorsprong Chinese interne kungfustijl Yichuan genaamd. Hierbij worden bijvoorbeeld vanuit een relatief statische positie plotselinge golfachtige maar explosieve bewegingen gemaakt. Kyokushinkai wordt dus niet echt beschouwd als een traditionele karatestijl, maar meer als een modernere hybride variant. Gaandeweg de vorige eeuw kreeg Oyama's eigen karate steeds meer vorm waarbij hij de publiciteit niet schuwde. Als een soort van prijsvechter trok Sosai door de wereld om zijn zelf ontwikkelde -en onoverwinnelijk geachte- kracht te testen. Oyama was waarschijnlijk ook één van de eerste martial artists die begreep hoe publiciteit en marketing ("monkey business") in je voordeel kunnen werken. Gaandeweg werd er in de loop van de jaren '60 nog een belangrijke nieuwe techniek toegevoegd aan de Kyokushinkai syllabus. Oyama's beste knokkers werden namelijk geconfronteerd met de lage beentrap (low-kick) uit het Muay Thai en waren in eerste instantie niet goed voorbereid op deze techniek. Ze adopteerden de verwoestende trap en zo ontstond de gedan-mawashi-geri, waarbij met de schenen naar het bovenbeen van de tegenstander wordt getrapt. Uiteindelijk bleek deze trap zo belangrijk dat het nu nog in belangrijke mate de signatuur van het kyokushin karate bepaalt. Daarnaast kent de stijl nog een aantal innoverende traptechnieken die hun weg ook wisten te vinden naar de internationale vechtsportpodia.

Uit een ouwe doos, karatevereniging Mu-Chin Gouda.Uit een ouwe doos, karatevereniging Mu-Chin Gouda.

Het Kyokushinkai karate groeide door en werd een geliefde en gevreesde karatevorm die de basis legde voor o.a. het Japanse kickboksen (Oyama's rechterhand Kenji Kurosaki) en er volgden andere meer harde karatestijlen zoals Seidokan (het latere K1) en Ashihara. Uiteindelijk -en vooral na zijn dood- gingen veel van Masutatsu Oyama's leerlingen van het eerste uur en zijn belangrijkste leraren wereldwijd ook ieders hun eigen weg, waardoor er allerlei nieuwe richtingen, ontwikkelingen en opvattingen ontstonden. Zo zijn er ook tendensen te bespeuren waarbij men vindt dat de nadruk binnen het kyokushin teveel is komen te liggen op de sportieve competitie en het toernooivechten, waardoor de oorsprong in het klassiek Japanse budo en de bijbehorende attitude een beetje is komen te verwaarlozen. Ook wordt het ontbreken van stoten naar het gezicht soms gezien als een defect in het systeem.


De reden waarom er niet naar gezicht gestoten mag worden is omdat het simpelweg te gevaarlijk is en teveel zwaar letsel aan iemand zou kunnen toebrengen. Omdat men de competitievorm van het kyokushin karate zoveel mogelijk toch zonder protectie wilde laten plaatsvinden moest er een compromis worden gesloten. En zo ontstond er een unieke vorm van sparring en wedstrijdvechten die het mogelijk bleek te maken voor deelnemers om zelfs puur op wilskracht en vastberadenheid een overwinning te behalen. Het is daarmee echt een vorm van power karate geworden die zich ook op recreatief niveau uitstekend leent om op veilige wijze te werken aan iemands eigenwaarde en karakter. Je vindt zo gaandeweg steeds meer de kracht in jezelf.  Bij Isshin wordt overigens niet echt nadruk gelegd op het wedstrijdelement van karate. Gewoon lekker trainen dus!


Osuhttp://en.wikipedia.org/wiki/Kyokushin
http://nl.wikipedia.org/wiki/Masutatsu_OyamaFull-contact karate is een topsport die natuurlijk ook Olympisch zou moeten zijn.Full-contact karate is een topsport die natuurlijk ook Olympisch zou moeten zijn.

 


心に従う 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?