U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Mitsu Domo

Mitsu Tomoe | Welkom bij Isshin Dojo. Budo Karate training in Meppel, Zuidwest-Drente.

De domo of tomoe is een shintoïstisch teken dat je veel terugziet bij budodiscipines. Het zijn drie druppels in een cirkel die samen Mens, Hemel en Aarde symboliseren. Je kunt echter ook een sterachtige vorm zien met drie mesbladen. Het is maar hoe je kijkt.


Shin/Kokoro

Kokoro | Welkom bij Isshin Dojo. Budo Karate training in Meppel, Zuidwest-Drente.

Shin is van oorsprong een Chinees teken. Het wordt ook uitgesproken als kokoro. Kokoro is een Japans begrip. dat hart (kern, core) betekent. Hierbij moet je niet alleen moet denken aan het fysieke hart maar ook aan onze eigen natuur die zich manifesteert als spirit, ziel en intellect. In kyokushin karate in één adem genoemd met 'fighting spirit'. Isshin wil zeggen: ichi-shin, met één hart.

 


Kanku

Kanku | Welkom bij Isshin Dojo. Budo Karate training in Meppel, Zuidwest-Drente.

Het kankuteken komt uit de kata (loopvorm) 'Kanku'. Dit is een gevorderde kata. Op een bepaald punt worden de handen omhoog gevouwen en daar doorheen wordt de hemel aanschouwd. Dat symboliseert dit teken ook. Je ziet daarin het hemelgespante met in het midden een oneindige diepte. Het gehele teken wordt door een cirkel omsloten wat continuïteit en circulariteit weergeeft. Kyokushin karate kent ook circulaire bewegingen. Van oorsprong hoort dit teken bij de bekende kanji.

Kyokushinkai

Kyokushinkai | Welkom bij Isshin Dojo. Budo Karate training in Meppel, Zuidwest-Drente.

Dit is de traditionele en bekende kyokushin kanji. Er staat  'Samenwerking (of school) van de Uiterste Waarheid (of realiteit)'. De grondlegger Mas Oyama heeft deze kanji ooit zo ontworpen dat het moest doen denken aan een katana (samuraizwaard) dat rust in de schede. Het staat voor het ontdekken van de kracht van je ware natuur door middel van gedegen training. Geen uitdaging wordt uit de weg gegaan om de standvastigheid te testen en karakter te tonen. In het felle vuur van de harde training wordt de spirit gesmeed.

 

Karate als persoonlijke ontwikkelingsweg ()


Karate is een oosterse gevechtskunst waarbij je ogenschijnlijk leert om je lichaam te gebruiken als wapen. De oorsprong ervan laat zich door de eeuwen leiden vanaf India naar China en van daar af via het eiland Okinawa uiteindelijk naar Japan. De oorspronkelijke karakters betekende 'China Hand'. Het is echter gangbaar geworden om het de kunst van de Lege Hand te noemen. Bij karate maak je doorgaans vooral gebruik van trappen en stoten. Echter, net als bij andere martial arts (afgeleid van de Romeinse god 'Mars') gaat het om een bepaalde kwaliteit van bewegen die je uiteindelijk moet zien te bemeesteren. Je kunt het daarom beschouwen als zelfverdediging of  vechtsport, maar ook als een martiale bewegingskunst. Je leert het lichaam als een geheel te bewegen en te beheersen. Het uiteindelijke doel is niet  zozeer om een agressieve vechtmachine te worden. Eerder dan wel lichaam en geest te verenigen en zo te groeien in je bekwaamheid als mens. Dat neemt niet weg dat je gaandeweg zult merken dat het erg leuk, spannend en inspirerend kan zijn om het gevecht aan te gaan tijdens een sparringsoefening. Ook dat kun je leren. Gewoon door bij de basis te beginnen. Dus sport of kunst, het maakt niet uit.

Karate-no michi, de weg van karate ("dō")Karate-no michi, de weg van karate ("dō")
In de Japanse gevechtskunsten is het gebruikelijk om de toevoeging 'do' te gebruiken. Hierdoor zijn begrippen ontstaan als bijvoorbeeld Judo, Aikido, Kendo enzovoort. Alleen lijkt het zo te zijn dat men dit bij karate destijds vergeten is. Het woordje 'do' betekent weg of pad. Hiermee wordt in feite aangegeven dat de vechtkunst wordt beoefend als een middel tot persoonlijke ontwikkeling en recreatie. Het gaat dan niet meer zozeer om het leren van gevechtstechnieken in oorlogstijd om een tegenstander daadwerkelijk te verwonden of uit te schakelen. Het is echter goed om ook in gedachten te houden dat full-contact karate eigenlijk een vorm van (bu)jutsu is waarbij echt fysiek getraind wordt op confrontatie. Dus techniek met contact en impact. De grondlegger van het kyokushinkarate Mas Oyama heeft dat zo gewild omdat alleen daarin de ware kracht zou schuilen van de mens als autonoom wezen. Door langdurig bezig te zijn met een discipline als karate zul je daarom merken dat je in jezelf bepaalde gunstige eigenschappen ontwikkelt en verstevigt.


Isshin Budo Karate Dojo Isshin Budo Karate Dojo Praktisch gezien kan dat op verschillende manieren uitpakken. Je komt natuurlijk trainen omdat je het leuk vindt om al die bewegingen met die moeilijke namen te leren. Je wilt graag sterker en soepeler worden. Thuis ga je misschien soms ook oefenen, want je werkt naar een volgende stap in je ontwikkeling. In de dojo ben je tijdens de training vooral bezig met oefenen oefenen. Op en neer lopen in standen met de bestaande technieken. Trappen en stoten op precieze wijze leren te maken. Stamina opbouwen. Leren goed te bewegen. Werken aan je eigen mindset. Balans en focus creëren. Contact leggen met je eigen fighting spirit. De drie belangrijkste onderdelen in een willekeurige karatetraining zijn: 'Kihon' (basistechniek), 'Kata' (vormlopen) en 'Kumite' (gevechtstraining). Deze vormen het volledige programma van karate. Hoewel bijvoorbeeld iets als 'Kiko' (energetisch werk) daar misschien ook bij hoort, maar nooit zo expliciet behandeld wordt. Het is verder belangrijk om te weten dat etiquette, vorm en postuur erg belangrijk zijn, zowel in budo als karate.


'Karatedo, Development Essence & Aims'
(by Patrick McCarthy)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Karate
https://en.wikipedia.org/wiki/Karate
https://nl.wikipedia.org/wiki/Budo

The Karate Kid (1985).
Leuke hollywoodfilm die destijds zorgde voor een toeloop naar de karatescholen.The Karate Kid (1985). Leuke hollywoodfilm die destijds zorgde voor een toeloop naar de karatescholen.


心に従う 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?