Isshin Dojo
Kleine gemoedelijke club
Isshin Dojo is een kleine en gemoedelijke karateclub in Meppel, Zuidwest-Drenthe. Op 1 december 2014 vond de eerste training plaats. De stijl die wij beoefenen is Shinkyokushinkai karate. Dat is een hardere vorm van karate dan de andere meer traditionele stijlen zoals bijvoorbeeld Wadoryu, Shotokan of Shitoryu. Bij Isshin staan verantwoord bezig zijn en technisch trainen echter voorop. En het is de bedoeling een dojo te zijn waar iedereen welkom is en waar plezier en sportiviteit vanzelfsprekend zijn. Op dit moment is Isshin Dojo nog niet zo bekend in Meppel, hierdoor is de karateles vaak nog bijna een personal training, wat op zich zo zijn voordelen heeft. Het is overigens altijd mooi als er meer mensen interesse krijgen. Ook als je op zoek bent naar meer lichaamsbeweging, focus en innerlijke kracht in je leven ben je van harte welkom.
Hart en ziel
Isshin betekent zoiets als 'one heart', 'one mind' of wellicht gemakshalve 'met hart en ziel'. De vereniging van hart en geest. Het Japanse teken (kanji) voor Hart wordt behalve 'shin' ook wel 'kokoro' genoemd. Het woord voor de spirit van het hart. Kokoro is als de vlam die licht geeft op je pad. Zonder toewijding geen bezieling. Zonder bezieling geen waarheid. Zonder waarheid geen daadkracht. Het verenigen van lichaam, ziel en geest middels de beoefening van een Japanse krijgskunst wordt ook wel 'Budo' genoemd. Oftewel 'The Martial Way'. De Indiase monnik Bodhidharma -die naar het Oosten (China) trok- wordt wel gezien als de peetvader van de oosterse vechtskunst en bovendien was hij de eerste echte patriarch van het Zenboeddhisme. Zen ('Chan' in het Chinees) speelt op zich een belangrijke intrinsieke rol in de Japanse cultuur van vechtkunsten.
Overigens net als bepaalde elementen uit de Japanse Shinto volksreligie. De dojo is verder letterlijk de werkplaats waar men 'de weg' beoefent. In de oude tijd was dat een stuk gewijde grond waarop de Aziatische monniken hun vechtoefeningen deden. Volgens de overlevering althans.
Persoonlijke ontwikkeling
Isshin Dojo wil een consequente beleving van het karate aanbieden. Dat betekent dat er uitvoerig aandacht wordt besteed aan de vormtechnische aspecten van het karate. Oefenen om een beweging zo goed mogelijk te maken. Daarmee train je je geestelijke concentratie en leer je je lichaam beter kennen. Voor volwassenen is de karatebeleving bovendien een fantastische uitlaatklep die de passie in iemand kan ontsteken. Daarom is een bepaalde mate van verantwoordelijkheid dragen voor elkaar ook geboden. Ook voor jongeren biedt het ontzettend goede mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en het aanleren van zelfverdediging. Kom gerust eens meedoen. Karate is behalve een Japanse krijgskunst ook gewoon leuk als sport. Je wordt er fit van! De kyokushinstijl is gebaseerd op vriendschap, respect en discipline met een belangrijke rol voor vastberadenheid, structuur en doorzettingsvermogen.
Never give up
Het motto waaronder de beoefenaren trainen is wereldwijd dan ook 'never give up'. Sterker door strijd zou je op zijn Rotterdams kunnen zeggen. Een motto dat uiteindelijk zijn weerslag kan vinden in andere facetten van je leven. Ook in Meppel en omstreken. Mooi toch?
The Strongest Karate
"I started Kyokushin later in life, in my 40’s. In my youth, I studied ITF Tae Kwon-do and in an American style of Kenpo Karate (plus dabbling in some other styles), but I never felt “legitimate”. The forms I had studied lacked realism. Meaning there was very limited contact, or none at all. I was lacking confidence in this area. I sought out styles and teachers and landed upon Kyokushin, a style known for its rigorous training and full-contact fighting. I had always remembered a documentary from my youth called Fighting Black Kings that had such an influence on me."
Scott Heaney - 'The Martial Way'